Mynt från silverskatt hittad i Eskelhem 2012
Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/Sveriges Radio

Skattfynd belönas med 400 000 kronor

En gotlänning som hittade en vikingatida silverskatt i Eskelhem får nu 400 000 kronor i hittelön för fyndet, har Riksantikvarieämbetet beslutat.

Ett glimmande föremål på en gotländsk väg drog till sig markägarens nyfikenhet en sommardag 2012.

Det blev upptakten till ett fynd utöver det vanliga: allt som allt låg 712 silvermynt från vikingatiden gömda i myllan. Fem år senare inkasserar mannen nu en hittelön på nästan 400 000 kronor, enligt ett beslut som Riksantikvarieämbetet fattat, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Bakgrunden var ett vägarbete i området Eskelhem på västra Gotland två år tidigare, där utgrävda massor flyttats från en väg till en annan. Markägaren upptäckte av en tillfällighet en plåtremsa från ett kopparkärl, mynt samt en silvernål till ett ringspänne. Fynden anmälde han direkt till Gotlands museum.

De följande utgrävningarna blottlade hela skatten med mynt från hela den då kända världen, något som lokal media tidigare rapporterat om. Fyndet har beskrivits som ovanligt, då få andra skatter från samma tidsperiod – 970-talet till 1130-talet – hittats på Gotland.

Riksantikvarieämbetets ersättning till markägaren bygger på en uträkning av myntens och föremålens ekonomiska värde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista