Inre Valleviken.
1 av 3
Inre Valleviken, där ett 4-årigt projekt ska leda till ett mer öppet strandlandskap. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Karin Rüger Siglajvs Rute.
2 av 3
Karin Rüger vid Siglajvs Rute, sekreterare i föreningen Rädda Valleviken. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Inre Valleviken
3 av 3
Inre Valleviken, där det på motsatta sidan av badstranden blivit igenvuxet av vass. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Kossor i vassen ska rädda Valleviken

2:11 min

Föreningen Rädda Valleviken vill öppna strandlandskapet. Betande ungdjur ska göra susen för myllrande våtmarker, hoppas Karin Rüger i Rute.

 - Det handlar om allmän övergödning, om alger och gyttjig botten. Om att fiskarna har gått tillbaka; framför allt gädda och abborre. Vi försöker på alla sätt minimera näringstillförseln till viken för att vi tror att det är orsaken, säger Karin Rüger som är sekreterare i föreningen Rädda Valleviken.

Nu vill de testa bete på strandremsan vid viken.

Projektet heter "kossor på stranden inre Valleviken". Föreningen Rädda Valleviken har gjort en LONA-ansökan; alltså sökt pengar för en lokal naturvårdssatsning. Den samfällighetsägda stranden har vuxit igen och behöver röjas och betas om det ska gå att vara där. Förhoppningen är att det ska bli snyggt och allmänheten får bättre tillträde.

-Kanske vi kan återskapa fina strandängar med orkideer och fler häckande vadarfåglar, säger Karin Rüger och hoppas på samma framgångar som projektet Rädda Burgsviken.

De är runt 110 medlemmar i den ideella miljöföreningen Rädda Valleviken och i sin ansökan, om pengar till återställande av den igenvuxna stranden, uttrycker de sin förhoppning att det ska bli möjligt att vandra utefter inre Valleviken. Ansökan gäller 100 000 kronor, men den totala kostnaden beräknas till 200 000 kronor, när det ideella arbetet värderats lika högt som bidraget.

Det kostar stängsel och jobb; med gallring och avverkningar. Projektet ska pågå under fyra år, med återkommande röjningar. För att hålla de betande ungdjuren kvar ska det el-stänglas med gedigna stolpar, till en del i vattnet, och 1 500 meter el-tråd och batterier.

Området som restaureras är på 1,5 hektar. Ett formellt godkännande från markägarna för planerna väntas komma på samfällighetens årsmöte i mars 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista