Rikkärr på Bälsarvaret
Rikkärr på Bälsarvaret Foto: Länsstyrelsen i Gotlands län

Bälsalvret ett av tre nya naturreservat

Länsstyrelsen på Gotland har fattat beslut om att inrätta tre nya naturreservat. Det är Siglajvs i Rute, Bälsalvret i Bäl och Källunge och Kistänge i Havdhem.

Reservatet Siglajvs i Rute ligger cirka två kilometer sydöst om Rute kyrka och är ett område som domineras av äldre kalkbarrskog.

Bälsalvret i Bäl och Källunge är ett 260 hektar stort område som ligger längs med Slitevägen och utgör den sydligaste delen av det mäktiga våtmarkskomplexet Hejnum kallgate - Bojsvätar - Bälsalvret.

I reservatet finns blomsterrika våtmarker, gamla barrskogar, sumpskogar och vattendrag. Blomsterprakten är stor och reservatet hyser även ett rikt insektsliv.

Kistänge i Havdhem ligger ungefär en kilometer från korsningen i Havdhem mot Eke. Reservatet består till största del av lummig löväng med många slåtter- och betesgynnade växter och en stor variation av buskar och trädslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".