AT-läkare Thomas Fredriksson och ST-läkare Frida Emilsson på Hemse vårdcentral
Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Hemse vårdcentral lyckas locka läkare under utbildning

4:52 min

AT-läkare Thomas Fredriksson och ST-läkare Frida Emilsson får handledning på Hemse vårdcentral som nu blivit förebild för andra vårdcentraler.

På Hemse vårdcentral finns två läkare som gör allmän tjänstgöring, alltså AT-tjänst, och sex ST-läkare, som alltså håller på med sin specialisering. Och fler vill komma dit.

Det började som ett försök i Visby och för ett år sedan följde Hemse efter - och blev en utbildningsvårdcentral, på initiativ av läkaren Ann Hovland-Tånneryd.

 – Det var ju lite ensamt, jag har varit på den här vårdcentralen i 17 år. Folk gick i pension och sen var det jag kvar, säger hon.

ST-läkaren Frida Emilsson som ska bli specialist i allmän medicin har varit på plats i 1,5 år.

– Jag började som AT-läkare, jag önskade att få göra min AT här i Hemse, för jag tycket det var spännande med glesbygd och så gick ryktet att det fanns fantastiska handledare, säger hon.

AT-läkare Thomas Fredriksson har varit på plats i sex månader.

– Jag valde inte aktivt, men det har fungerat väldigt bra här, säger han och eftersom hans fru är från Gotland kommer de att bli kvar på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista