Lia Hietala
Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Lia Hietala berättar om sina queerfilmer

3:24 min

"Min homosyster" av Lia Hietala prisades med en Teddy i Berlin - det finaste pris en queerfilm kan få. Men hon vill göra vanlig film om queer-personer.

"Min homosyster" handlar om en 10-årig flicka, och Lia Hietala tycker det är viktigt att inte förutsätta att barn är heterosexuella tills de blir tonåringar.

– Jag ville utforska det här, och säga att så är det inte alltid, säger hon.

Å ena sidan vill hon göra vanlig film där det förekommer queer-personer, å andra sidan tycker hon det är viktigt att unga kan hitta filmer med queer-förebilder.

– Det är tråkigt att det behöver vara så, och att filmpolitiken lever på att det är så det ska vara, säger Lia Hietala.

Samtidigt är det svårt att hitta bra förebilder i de filmerna.

– Det är väldigt mycket film som görs om personer med queera erfarenheter som är utsatta och offer, att de flesta dör på slutet. Jag vill se film där man lever sitt liv som man gör, säger hon.

Hon förklarar också det utvidgade begreppet hbtqia+, där "i" står för intersexuell och "a" betyder asexuell och plustecknet står för alla andra som inte tycker att någon av förkortningarna stämmer på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista