Marica Gardell
Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio

Bostadsbrist för personer med funktionsnedsättning

1:46 min

Behovet av bostäder för personer med funktionsnedsättning är stort på Gotland. Det konstaterar socialnämnden som vill att det byggs nya bostäder snarast.

Idag är det kö till den här typen av boenden. Det handlar både om gruppboenden och så kallade servicebostäder. Kontakter har tagits med tekniska nämnden att leta mark för byggande, men också med Gotlandshem för att integrera boendet i vanliga bostadsområden.

Totalt behövs det 16 nya platser i gruppboende och 18 servicebostäder den närmaste tiden, men framöver betydligt fler. Även korttidsplatser för personer som har psykiska problem behövs och här gäller det att tänka nytt, säger socialdirektören Marica Gardell.

Det är framförallt i Visby som boenden kommer att byggas. Undersökningar visar att det är främst där och i Visbys närhet man vill bo, säger Marica Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista