Ett nytt fullskaligt inbördeskrig skulle innebära en katastrof för civilbefolkningen som redan nu hotas av hungersnöd.
1 av 3
Ett nytt fullskaligt inbördeskrig skulle innebära en katastrof för civilbefolkningen som redan nu hotas av hungersnöd. Foto: Beatrice Mategwa/TT.
Birgitta Bergström, operationssköterska och Staffan Bergström, förlossningsläkare och professor i internationell hälsa.
2 av 3
Birgitta Bergström, operationssköterska och Staffan Bergström, förlossningsläkare och professor i internationell hälsa. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio

Staffan om Sydsudan: Världens största flyktingkatastrof

6:15 min

Birgitta och Staffan Bergström är tillbaka på Gotland efter två veckors vistelse i ett av världens just nu mest krigsdrabbade länder, Sydsudan.

Birgitta Bergström, operationssköterska och Staffan Bergström, förlossningsläkare och professor i internationell hälsa är tillbaka på Gotland efter två veckors utbildning i krigsdrabbade Sydsudan i östra Afrika.

- Det är världens största flyktingkatastrof, säger Staffan Bergström.

Totalt är det 4 miljoner människor på flykt varav 2 miljoner är kvar i landet utan bostad. De flesta av flyktingarna är barn och kvinnor och det råder matbrist och svält i hela landet.

På Utrikesdepartementets hemsida kan man läsa följande:

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Sydsudan. Utrikesdepartementet uppmanar vidare svenskar som befinner sig Sydsudan att lämna landet.

Trots detta åkte Staffan och Birgitta Bergström dit för att undervisa förlossningsläkare och operationssköterskor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista