Abborre.
1 av 2
Abborre. Foto: Peter Eklöv/Uppsala universitet.
Forskningsstationen i Ar
2 av 2
Forskningsstationen i Ar. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Uppsala universitet: Forskningsfusk vid Ar

4:27 min

Uppsala universitet konstaterar forskningsfusk vid forskningsstationen vid Ar kring hur fiskar påverkas av mikroplaster.

Det var oredlighet i forskning i en studie som delvis genomförts vid forskningsstationen i Ar på Gotland. Det handlar om hur fiskar påverkas av mikroplaster, som väckte stor internationell uppmärksamhet.

Bland annat gick de påstådda forskningsresultaten ut på att fiskyngel föredrog mikroplastpartiklar framför sin naturliga föda. Men nu konstaterar Uppsala universitet att en av forskarna bakom studien bedöms ha hittat på forskningsresultat.

 – Vi kommer fram till att det omöjligen kan ha genomförts under den tiden personen var vid forskningsstationen, säger Erik Lempert som är ordförande för nämnden för utredning av oredlighet vid forskning vid Uppsala Universitet.

Båda forskarna har dessutom enligt Uppsala universitet gjort sig skyldiga till oredlighet eftersom det saknats djuretiskt tillstånd.

Uppsala universitet har tidigare, i en egen förberedande undersökning, avfärdat fuskanklagelserna, men den externa expertgruppen för oredlighet vid forskning, vid Centrala etikprövningsnämnden, konstaterade i våras att det är fråga om forskningsfusk. Och nu konstaterar alltså även Uppsala universitet att det är det. 

– Med anledning av Macciarini-affären och annat så finns det nu en permanent organisation i Uppsala för att ta hand om den här typen av frågor, säger Erik Lempert.

Hur allvarligt ser du på det som har hänt?

– Det är allvarligt, för att det kastar en skugga över forskningen som helhet, säger han.

Artikeln har ändrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".