Stora Karlsö
Foto: Kim Lundgren/Sveriges Radio

Karlsöaktie på vift efter Hassela Gotlands konkurs

0:30 min

En aktie i Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening är på vift. Konkursförvaltaren Andreas Welin som benar ut Hassela Gotlands tillgångar och skulder efter konkursen, letar efter aktien som har ett oklart värde.

Edgångssammanträde har hållits i Hassela Gotlands konkurs. Det betyder att ägarna gick ed på att de tillgångar och skulder som listats i konkursbouppteckningen stämmer.

Dessförinnan hade konkursförvaltaren Andreas Welin lagt till ytterligare skulder som dykt upp sedan han lämnade in konkursbouppteckningen.

Bristen i boet uppgår nu till närmare 10,8 miljoner.

Nyheten idag var annars att en tillgång är på vift; en Karlsö-aktie som konkursförvaltaren Andreas Welin nu jagar.

Troligtvis tillhör aktien Hassela Gotland, men konkursförvaltaren har inte lyckats hitta den, rent fysiskt. Jakten pågår säger han.

– I värsta fall får vi döda den, om den inte hittas, säger Andreas Welin. 

 Det aktiebrev som är försvunnet efter Hassela Gotlands konkurs är alltså en värdehandling.

 Just nu finns inga Karlsö-aktier till salu. Det har hänt att prislappen passerat hundratusen kronor för en aktie i det exklusiva Karlsöbolaget, där bland andra kung Carl Gustaf och prins Carl Philip är aktieägare.

 Enligt uppgifter på Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings hemsida finns
för närvarande 1071 aktier i Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB. Föreningen/bolaget bildades 1880 för att köpa Karlsöarna och därmed kunna skydda deras naturvärden.

Antalet aktieägare är ca 900, vilket innebär att de allra flesta innehar en aktie vardera.

Konkursförvaltaren Andreas Welin sade under edgångssammanträdet att det som konkret sker nu är att fastigheterna ska säljas.

Han gav en "utdelningsprognos" att fordringsägare med oprioriterade fordringar inte ska räkna med någon utdelning i konkursen. Det beror på vilka summor fastigheterna säljs för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista