Anette Sundblad
Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio
58 000

Anette oroad för tätorternas framtid

5:03 min

Anette Sundblad i Hemse oroar sig över att så många affärer och verksamheter på landsbygden tvingas stänga och lägga ner.

Anette Sundblad arbetar som bibliotekarie i Hemse och är engagerad i mycket av det som händer i samhället. Hon tänker bland annat på Klintehamn och Hemse där många har svårt att få det att gå runt.

- Det måste vara vårt eget fel att vi inte handlar i dom här affärerna, säger hon.

Och hon tänker att anledningen är att många handlar sina varor på internet.

Butiksägaren Mattias Hallkvist i Hemse säger att som lokal butik kan han inte konkurrera med det stora utbudet på nätet, där allt som kan köpas för pengar finns. Det han kan erbjuda är service, och nätet är inte alltid billigare än butiken.

Anette Sundblad tycker också att gotlänningarna som bor i socknarna runt omkring är bättre på att stödja sina affärer som finns i socknarna, och hon undrar varför folk i Hemse och Klintehamn inte har samma känsla för sin hemort.

Och i Slite finns det framtidstro, det konstaterade reporter Anton Kalm som rapporterade från Kupan på orten i Morgon i P4 Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".