Piller och burkar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Adhd-läkemedel Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kostnaderna för läkemedel rekordhöga på Gotland

2:56 min

Gotland och Sörmland har landets kraftigaste ökning av läkemedelskostnader. Det har Gotland inte råd med, säger Stefaan de Maecker, hälso-och sjukvårdsnämnden.

Hälso- och sjukvårdsnämnden går back. Det ekonomiska läget efter november är ett minus på 47,8 miljoner. Som tidigare är det utomlänsvården och hyrpersonalen som förklarar minus jämfört med budget. Men det tycks ha skett ett litet trendbrott inom slutenvården; antalet arbetspass med hyrpersonal har minskat.

Däremot ökar alltså kostnaderna för läkemedelsförskrivningen. Det skrivs ut mediciner så pass att det nu talas om att "uppföljning och åtgärder för att minska kostnaden för läkemedel är ett av hälso- och sjukvårdsförvaltningens mest prioriterade områden".

Under året har fakturan för förmånsläkemedel tagit ett kliv uppåt; Åtta av de elva månader gångna månaderna har fakturan överstigit 14 miljoner. Totalt runt 163 miljoner.

Stefaan de Maecker tror att det finns medicinförskrivning som kan undvikas.

-Vi vet till exempel att vi inte lyckats få ned förskrivningen av antibiotika. Där finns ett utrymme för att göra det. Ibland krävs det att man väntar och ser, följer upp en sjukdom och ser om det finns andra sätt att få sjukdomen att läka ut än att förskriva antibiotika, säger de Maecker.  

Att Gotland har en högre förskrivning av ADHD-mediciner och biologiska mediciner för reumatiker än andra landsting, det är känt sedan tidigare. Men för att hitta andra orsaker till att kostnaderna för läkemedel fortsätter att öka krävs djupare analyser, tror Stefaan de Maecker.

Hälso- och sjukvårdsnämnden antog i juni 2017 en handlingsplan för att minska kostnadsutvecklingen för läkemedel. Den innehåller bland annat en samverkansmodell nationellt för att pressa priser och Stefaan de Maecker tror att det finns pengar att spara också på utbyte av dyra läkemedel mot billigare som inte byts på apoteket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista