Visby ringmur från Östergravar. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Inget gehör för protester mot camping på Galgberget

Uthyrningen av Galgberget i Visby till Medeltidsveckan för camping under Almedalsveckan i vecka 27 strider inte mot konkurrenslagen, anser teknikförvaltningen.

Tekniska nämnden bordlade frågan vid sitt senaste sammanträde, efter kraftiga protester från flera andra campingvärdar i Visbyområdet.

Region Gotland får ofta kritik för att det saknas billigt boende under Almedalsveckan, konstaterar teknikförvaltningen, som anser att Medeltidsveckans erbjudande på flera punkter skiljer sig från de klagande campingarrangörernas.

Det är inte heller fel av regionen att stötta Medeltidsveckan eftersom den bidrar till sysselsättning och inkomster till gotländska företag, enligt teknikförvaltningen.

En samlad bedömning är enligt teknikförvaltningen, att uthyrningen av Galgberget till Medeltidsveckan, inte skulle strida mot konkurrenslagen,  och nu blir det politikerna i tekniska nämnden som får ta beslut i frågan.

Men campingföretagarna som är emot att låta Medeltidsveckan ha camping på Galgberget under Almedalsveckan är fortfarande kritiska till förslaget.

De anser att jämförelserna mellan tillfällig och permanent camping gjorts på fel sätt. De pekar också på att Medeltidsveckan och Almedalsveckan tillsammans är nära halva högsäsongen för camping på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".