Marcus Eldh gör snöängel
1 av 3
Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Marcus Eldh
2 av 3
Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Mattias Vejlens
3 av 3
Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Så ska friluftsliv bli naturturism på Gotland

3:19 min

När länsstyrelsen höll möte om friluftslivet var prisade företagaren Marcus Eldh inbjuden – efter att ha sett orangutanger i Sumatra började han med älgsafari.

För att utveckla friluftslivet i Sverige beslutade regeringen om 10 friluftspolitiska mål 2012, läs vilka de är på Naturvårdsverkets sajt. Eftersom så många olika aktörer är inblandade bjöd  Länsstyrelsen i Gotlands län in till dialogmöte med fokus på friluftslivet.

– Vi har inte jobbat så mycket med friluftsfrågorna på det här strategiska sättet, säger Mattias Vejlens som är ansvarig för friluftslivet på Gotland.

Huvudföreläsare var Marcus Eldh, grundare av WildSweden och vinnare av stora turismpriset 2015. Han berättade bland annat hur han startade sitt företag.

– Jag tyckte att Sverige var ett av världens tråkigaste länder när jag var tonåring. Sen var jag på orangutang-guidning i Sumatra, då insåg jag "tänk om man skulle kunna jobba med naturguidning", säger han.

Nån vecka efter att han lagt upp sin hemsida "Expert moose-guide" fick han sina första kunder – utländska turister.

Är det nåt du vill rekommendera oss på Gotland?

– Säg att du får besök av gamla vänner, vad skulle du göra med dem, vilka guldkorn, smultronställen, vilka restauranger, var skulle ni cykla, vilka utsiktspunkter skulle du visa? Det är en bra utgångspunkt, säger Marcus Eldh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista