Fd Scen- och Filmgymnasiet i Visby.
1 av 2
Fd Scen- och Filmgymnasiet i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Emelie Bergbohm foto José Figueroa
2 av 2
Emelie Bergbohm utsattes inte för sexuella övergrepp, men säger att eleverna uppmanades att var kåta på scen. Foto: José Figueroa

Fd gymnasieelev: Läraren stoppade in handen under mina trosor

2:32 min

Flera tidigare elever på Scengymnasiet på Gotland berättar att de utsattes för sexuella övergrepp och kränkningar för tio år sedan av en lärare.

– Vi fick en väldigt karismatisk känsla av den här läraren. Han hade stora förhoppningar om oss och sa att vi var teaterns framtid, säger Emelie Bergbohm som var 16 år när hon började på den kommunala gymnasieutbildningen i Visby.

Läraren sa till Emelie och hennes klasskamrater att de måste vara kåta för att kunna känna en laddning på scenen.

– Han började ta vid sin byxgren, han skulle känna på min kropp. Han kränkte min integritet men jag kunde inte sätta ord på det då.

Under andra året fick Emelie ont i kroppen och mådde så dåligt att hon inte längre orkade gå kvar på skolan. En av hennes klasskamrater berättar vad hon upplevde under en enskild röstövning i teaterrummet som kallades Black Box.

– Han stoppade in sin hand under mina trosor och stoppade upp sina fingrar i min slida och sa "men du har ju magstöd". Som om det vore världens naturligaste sak att göra, säger eleven som vill vara anonym.

Efteråt har hon skämts över att hon inte sa ifrån.

– För att jag inte skulle känna mig övergreppad intalade jag mig själv att han ville mig väl. Det kändes ju inte rätt, han frågade inte om han fick göra det.

Det är först nu tio år efteråt som de tidigare eleverna har börjat prata med varandra om vad som hände. Flera av dem säger att de minns uppmaningarna att vara kåta på scenen och att det var en obehaglig stämning där vissa elever favoriserades. Samtidigt var läraren mycket populär och många blev upprörda när han hastigt slutade efter en konflikt bland lärarna.

Mannen arbetar fortfarande som lärare på fastlandet och säger till P4 Gotland att han hade en nära kontakt med eleverna på Gotland, men förnekar att han skulle ha begått några sexuella övergrepp. Emelie och hennes tidigare klasskamrat har en annan bild av vad som hände på den nu nedlagda utbildningen.

– Han manipulerade in oss i ett järngrepp där vi var totalt lojala mot honom, säger en av de tidigare eleverna.

Emelie Bergbohm beskriver stämningen som sektliknande.

– Jag och vi har burit på det här i så många år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista