Försvarsminister Peter Hultqvist
Foto: Magnus Liljesköld/Sveriges Radio

Regeringsbeslut om regemente på Gotland tas i dag

2:16 min

Regeringen väntas i dag fatta beslut omn att inrätta ett regemente på Gotland från första januari 2018. Det berättar försvarsminister Peter Hultqvist.

Avsikten är att vid regeringssammanträdet i dag på förmiddagen fatta beslut om att inrätta ett nytt regemente på Gotland den första januari 2018. Invigningen av Gotlands regemente kommer att ske senare under året, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Inrättandet av ett nytt regemente på Gotland är unikt. Det har inte inrättats ett nytt regemente i Sverige sen andra världskriget.

Egentigen har det första steget till ett regemente på Gotland redan tagits när uppbyggnaden av en stridsgrupp med ett mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani med förstärkt ledningsfunktion inleddes.

-Nästa år räknar vi även med att få ett luftvärn på ön, säger Peter Hultqvist. Sammantaget innebär det att vi skapar ett starkare grepp över Gotland och det motiverar inrättandet av ett regemente, säger han.

Totalt innebär det här att det kommer att finns omkring 350 militärer förlagda fast på Gotland.

När det gäller Gotlands historik, säger Peter Hultqvist, att Gotlands Infanteriregemente inrättades 1886. En militär tradition som nu återupptas.

Det är det säkerhetspolitiska läget i världen som nu motiverar att man bygger upp den här verksamheten på Gotland, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista