Fd Film- och scengymnasiet i Visby
Fd Film- och scengymnasiet i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Tidigare Scengymnasielever berättar om tafsande, kränkningar och övergrepp

6:16 min

Först tio år efter utbildningen har de tidigare eleverna har börjat prata med varandra om sina upplevelser av sexuella övergrepp och kränkningar.

Emelie Bergbohm var en eleverna som hade stora förväntningar på den kommunala gotländska gymnasieutbildningen när hon kom in som 16-åring.

– Det var ju elever från hela Sverige som sökte. Vi som kom in var väldigt laddade och nervösa, säger hon.

Deras lärare hade också höga ambitioner berättar en av de tidigare eleverna.

– Han kom in som - idag skulle jag noga säga narcissistisk alfahane. Och vi var ju ganska unga och hungriga på att göra en bra utbildning.

Flera av de tidigare eleverna säger att det var mycket fokus på kropp och sexualitet i undervisningen. Bland annat när de var i teaterrummet som de gjort i ordning i Scen- och filmgymnasiets hus på A7-området, rummet som kallades "Black box".

– En gång skulle vi stå där och han förklarade att vi skulle känna ett pirr vid våra kön. När vi hade känt det här pirret då hade vi hittat "det", men man förstod inte var det här "det" var för något, säger Emelie Bergbohm.

Hon tror att det var svårt för eleverna att ifrågasätta läraren eftersom han var en så karismatisk person. En annan elev som vill vara anonym beskriver hur läraren manipulerade in dem i ett järngrepp:

– Han sa till mig att han kände igen sig mycket hos mig och att han verkligen trodde att jag verkligen kunde lyckas.

Hon berättar om hur läraren vid en enskild röstövning i Black box plötsligt stoppade in handen innanför hennes trosor och stoppade upp fingrarna i hennes slida för att se om hon hade magstöd. Och att hon skämdes efteråt eftersom hon inte sagt ifrån.

– Egentligen var det värsta det här psykiska våldet, att han utnyttjade sin maktposition på mig som var svag då. Han visste ju att jag inte skulle berätta något.

För hennes klasskompis Emelie Bergbohm ledde den pressade situationen till fysiska besvär då hon blev spänd och fick och i kroppen. Hon såg till slut ingen annan lösning än att hoppa av, lämna sin familj och hela sitt liv på Gotland och börja plugga teater i Stockholm istället.

– Jag kände mig intvingad i någonting och berövad på min dröm.

I samma veva som Emelie hoppade av och innan klassen hade gått ut slutade plötsligt läraren, efter vad som sades vara samarbetssvårigheter i lärargruppen.

Idag arbetar han med undervisning av nyanlända på en skola i södra Sverige och säger han att han valde att sluta eftersom han inte var överens med andra lärare om vilken inriktning utbildningen skulle ha. Men läraren blev istället utköpt, bland annat eftersom han ska ha kränkt andra lärare.

Han förnekar att han skulle ha kränkt elever eller begått några sexuella övergrepp. Läraren säger att han och eleverna hade en nära kontakt men att han aldrig skulle få för sig att gå in ensam med någon elev i ett rum. Han säger också att han inte är förvånad över att de här uppgifterna kommer upp nu efter tio år och tror att de kommer från "metoo-wannabees".

Men Emelie och hennes klasskompis har idag lättare än då att sätta ord på sina upplevelser och vad de tänker om det tio år efteråt.

– Idag ser jag det som rena sexuella övergrepp mot minderåriga, det är helt åt helvete, säger en av eleverna.

– Jag är förbannad och besviken. Vi fick inte vuxenstödet som vi hade behövt, säger Emelie Bergbohm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".