Bostadshus i kvarteret Stäven på Gråbo i Visby.
1 av 2
Bostadshus i kvarteret Stäven på Gråbo i Visby. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
Mari Bergström, chef på Socialförvaltningens stöd- och försörjningsenhet.
2 av 2
Mari Bergström, chef på Socialförvaltningens stöd- och försörjningsenhet. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.

Oro hos socialförvaltningen när Gotlandshem säljer

3:16 min

Socialen oroas över hur det ska gå att snabbt ordna lägenheter för exempelvis våldsutsatta kvinnor, när Gotlandshem säljer lägenheter på Gråbo i Visby.

På måndag väntas Gotlands regionfullmäktige låta det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem sälja 884 lägenheter i kvarteren Bogen 1 och Stäven 1 i Visby.

Men på Socialförvaltningen i Visby finns en oro för hur det framöver ska gå att ordna lägenheter åt dem som snabbt behöver ett boende. Stöd- och försörjningsenhetens chef Mari Bergström säger att hon inte känner sig inte helt trygg med löftena kring så kallade sociala förturer, när försäljningen till Kuststaden väl är genomförd.

– Jag hoppas att Kuststaden har ett stort socialt engagemang och att de förvaltar förtroendet på bästa sätt. Men jag är samtidigt lite orolig inombords. Det är företag som i första hand ska tjäna pengar på sina affärer och har inte politiker i styrelsen som kan bli utbytta. Det är klart att jag känner en viss oro för att de över tid inte ska stå för de ord de har sagt idag.

I det kontrakt som upprättats om köpet har Gotlandshem velat förvissa sig om att köparen fortsätter att ta samma ansvar som det allmännyttiga bostadsbolaget, för särskilt utsatta människor i behov av bostad. Det gäller både så kallade sociala kontrakt och sociala förturer.

I kontraktet står att köparen ska ta ett socialt ansvar och ha lika många sociala kontrakt som Gotlandshem haft.  Det handlar för Stäven och Bogen om 41 hyresavtal, där Region Gotland står för förstahandskontraktet och i sin upplåter i andra hand till behövande.

Det åtagandet är alltså särskilt inskrivet i det köpekontraktet. Men det är skillnad på sociala kontrakt och social förtur. När det gäller förtur; att snabbt hitta ett annat boende - t ex för en våldsutsatt kvinna - så är Mari Bergström mer orolig. Det talas om att Kuststaden som köpare förbundit sig att "ha en bra dialog med Socialförvaltningen". Men vad det betyder i fråga om väntetider och beredskap att ta socialt ansvar, vet inte Mari Bergström.

– Jag vet inte om jag hört någon god historia om att det blivit bättre, säger Mari Bergström om andra håll i riket där allmännyttan bytts ut mot privata värdar. Med allmännyttan har man större påverkansmöjligheter genom politikerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista