Saga Carlgren och fd scen- och filmgymnasiet
1 av 2
Foto: Sveriges Radio
Saga Carlgren
2 av 2
Saga Carlgren(V), ordförande Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Saga Carlgren, GVN om vittnesmål om lärarövergrepp: Jag blir bestört

2:43 min

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Saga Carlgren (V) reagerar starkt på tidigare elevers berättelser om övergrepp på Scengymnasiet.

– Jag blir bestört naturligtvis. Det är väldigt modigt av de för detta eleverna att berätta om den här typen av upplevelser, säger Saga Carlgren. 

– Efter Metoo-uppvaknandet blir det så uppenbart att det förekommer precis överallt.

Hon är inte så förvånad över att sådana här saker kan hända i en situation där elever är beroende av sin lärare. Hon syftar på det som kommit fram i P4 Gotlands granskning av Scengymnasiet där flera tidigare elever berättat att de utsattes för kränkningar och även sexuella övergrepp.

Saga Carlgren tror ändå att skolan idag står bättre rustad än då för att förebygga övergrepp än då. Hon säger att de här frågorna är mycket tydligare lyft i den senaste läroplanen.

– Vi ska jobba med värderingar på ett helt annat sätt i skolan idag. Alla kränkningar ska anmälas till huvudman, i det här fallet till nämnden.

När det gäller de tidigare elevernas vittnesmål säger hon att det ligger i hennes ansvar att försöka ta reda på vad som verkligen hände även om det har gått tio år.

– Det blir en anledning att titta på vad skillnaden i systemen är idag jämfört med då. Jag tror att vi har lärt oss en hel del trots allt, säger Saga Carlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista