Trasig kompostpåse. Foto: SR Gotland

Gotland får miljoner för att göra gas av matrester och slam

Region Gotland får 12 miljoner kronor för att röta livsmedelsavfall och slam från Klintehamns avloppsreningsverk till biogas. Även GEAB får pengar.

Pengarna kommer från Naturvårdsverket, och är en del av det så kallade Klimatklivet, ett investeringsstöd för åtgärder som ska leda till minskade utsläpp av växthusgaser och bidra till att Sverige når miljömålet Begränsad klimatpåverkan.

– Tidigare den här månaden har Biogas Gotland och Ryftes Grönsaker fått pengar från Klimatklivet, vilket innebär att Gotland fått närmare 19,5 miljoner kronor i den senaste beslutsomgången, säger Anna Sorby, som är klimathandläggare på Gotlands länsstyrelse.

Även Gotlands Energi AB, GEAB får pengar, 1,5 miljoner, för att de ska använda deponigas som kommer från soptippen i sin fjärrvärmeproduktion.

Gotland har nu fått till 21 miljoner den här beslutsomgången och totalt närmare 36 miljoner kronor i investeringsstöd för åtgärder som leder till minskade utsläpp av växthusgaser.

Sedan 2015 har Klimatklivet gett 2,6 miljarder kronor i stöd till drygt 1300 projekt runt om i landet. Så här långt har 34 miljoner kronor gått till investeringar på Gotland.

Biogasen som ska rötas ska till en början räcka till att värma upp reningsverket samt Foodmarks lokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista