Dag Lanestedt
Dag Lanestedt väntar fortfarande på svar. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Har väntat två år på svar från Region Gotland

1:38 min

Enligt förvaltningslagen ska myndigheter så snart som möjligt svara på frågor från allmänheten. Dag Lanestedt har väntat i över två år.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger så här: 

– Ställer du en fråga till en myndighet, har du rätt att förvänta dig ett svar i princip omgående. Är det en komplicerad fråga, då kanske det kan ta lite längre tid, men så gott som omedelbums ska man kunna få ett svar. Eller åtminstone inom en dag eller två. 

Dag Lanestedt bor i Visby innerstad, och blir störd av trafikbuller från Smedjegatan. I december 2015 skrev han till Region Gotland och förklarade situationen och undrade varför det inte finns några hastighetsdämpande vägbulor på Smedjegatan, som det gör på intilliggande Norra Kyrkogatan.

– Det vibrerar i väggarna och grejer trillar ner från väggarna. Det är ganska tung trafik och det undrar jag om det är okey? säger han. 

Men förutom en bekräftelse på att de tagit emot hans mejl så fick Dag Lanestedt aldrig något svar. Så ett och ett halvt år senare, i somras, gjorde han ett nytt försök. 

Men inte heller då fick han något svar. 

– Så jag skickade ett mejl tre månader senare, nu i oktober. Och då hände nånting, då ringde de. 

Den som ringde var en tjänsteman på miljö- och hälsa, som meddelade att hans ärende förts över till teknikförvaltningen. 

Och har du hört något från teknikförvaltningen? 

– Nej. 

Så trots att det nu gått över två år sedan Dag Lanestedts första mejl – och trots flera påminnelser – så har han fortfarande inte fått något svar från regionen. 

– Två år är naturligtvis alldeles på tok för lång tid, säger professor Olle Lundin, som fortsätter: 

– Det är otroligt anmärkningsvärt, det är inte på något vis ett sätt att uppfylla den serviceskyldighet man har som myndighet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".