Roxy på Adelsgatan i Visby. Arkivfoto: SR Gotland
Roxy på Adelsgatan i Visby. Arkivfoto: SR Gotland

Ny biosajt ska få fler att upptäcka mindre biografer

"Nu hittar man oss lättare"
1:30 min

Den här veckan lanserades den nya sajten bio.se, där publiken kan hitta visningar och biljetter till de oberoende biografer, som Folkets bio i Visby.

Det är svenska biografer som inte ingår i SF Bio. Förutom Folkets bio är också Sudersands bio på Fårö med.

Jens Lanestrand, projektledare på Biografcentralen som driver sajten, berättar varför man startat den.

--Ett: Att få publiken att upptäcka alla de här unika, fantastiska biograferna. Och två är att de ska upptäcka ett bredare utbud av filmer.

Sedan den nya statliga filmpolitiken infördes, har flera grupper flaggat för att en höjning av biomomsen skulle kunna slå hårt mot särskilt de mindre biograferna på landsbygden.

Bio.se har utvecklats sedan innan den nya filmpolitiken blev känd och Jens Lanestrand tror att plattformen kommer att underlätta för och locka mer publik till de ofta ideella biograferna oavsett om villkoren blir tuffare.

Samtidigt är sajten inte kostnadsfri att driva. Just nu får den tillfälligt stöd av bland andra Filminstitutet.

Kommer det att vara dyrare att köpa en biljett på bio.se än i luckan?

--Nej, det kommer det inte att vara. Sedan när vi ska stå på egna ben så bidrar biograferna med en förmedlingsavgift per biljett.

En motiverad avgift, menar Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets Bio vars 19 biografer kommer att vara anslutna till bio.se.

--Själva tanken är ju att det ska bli lättare att hitta och att det ska generera fler besök. Det är svårt att hitta till våra biografer eftersom vi har en dominerande biografkedja som folk söker sig till, och då hittar man inte till de andra biograferna, så vi tycker att det är väldigt bra att de samlar alla biografer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".