Stenbrott
Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Stenbrytningen på Gotland

Stenbrytning kan påverka vattentäkter

Risken för att två kommunala vattentäkter påverkas av SMA Minerals planerade stenbrytning i Klinte bör studeras närmare, anser Region Gotland.

Det är samhällsbyggnadsförvaltningen som skriver det i ett yttrande efter att SMA Mineral har övertagit två täkttillstånd på fastigheten Klintebys 1:4 och planerar att bryta 900 000 ton kalksten om året.

SMA Mineral måste kunna visa att statusen på vattnet inte försämras genom stenbrytningen som ska ske under grundvattennivån, anser samhällsbyggnadsförvaltningen i sitt yttrande över samrådsunderlaget.

Den planerade stenbrytningen kommer också att orsaka olika typer av buller och bolaget måste redovisa hur bullret ska kunna begränsas, genom att till exempel begränsa transporterna.

Hamnen i Klintehamn där stenen ska skeppas ut, måste också få ett utvidgat tillstånd, eftersom det nuvarande tillståndet inte räcker, konstaterar samhällsbyggnadsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".