Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Cementas eldhärjade lager, där väggarna vittnar om branden
1 av 3
Cementas eldhärjade lager, där väggarna vittnar om branden. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Cementas eldhärjade lager
2 av 3
Väggarna i Cementas eldhärjade lager vittnar om branden Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Kerstin Nyberg och Johan Bering, Cementa
3 av 3
Kerstin Nyberg, miljöchef och Johan Bering, projektchef Cementa Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Lyssna
2:31 min

Cementa bygger mer brandsäkert bränslelager

Uppdaterat torsdag 28 december 2017 kl 08.57
Publicerat torsdag 28 december 2017 kl 05.09

Slitefabrikens projektchef Johan Bering har jobbat med lösningen för hur Cementas nya bränslelagret ska byggas mer brandsäkert än det förra.

Sju månader efter den stora branden i Cementas plastlager i Slite är bolaget nu redo att lämna in en bygglovsansökan för en ny, mer brandsäker, byggnad som ska ersätta den som brann.

Det var den 25:e maj som Cementas bränslelager av plast brann. Sannolikt vara det självantändning i bränslet som startade branden, enligt brandutredningarna.

I lagerhallen fanns då 1 400 - 1 500 ton "avfallsbaserat bränsle", som ju innehåller plast. Men allt brann inte upp, runt 400 ton brann, säger miljöchefen på Cementa Kerstin Nyberg. Den brandskadade plasten som låg kvar när elden väl var släckt, eller kvävd med cement, flyttades sedan till ett av företagets brott.

Några hundra ton är fortfarande kvar där och kommer att användas som bränsle i fabriken.

Självantändning är mycket svårt att förhindra, har de konstaterat på Cementa. När det eldhärjade bränslelagret nu ska ersättas av en ny hall är den största skillnaden att materialen separeras och lagras i mindre volymer skilda från varandra, säger projektchefen Johan Bering.

Den nya byggnaden är tänkt att få en lite mer lämplig plats - "längre bort från Slites kritiska fjärrvärmeanläggning och ett av fabrikens största ställverk", som Cementa formulerar det i information till de närboende. En annan förändring är att nästan all hantering av gummi, som tidigare pågick i bränslehallens närhet, flyttas till Östra brottet.

Bygget av den nya hallen kommer att ske i flera etapper, och Johan Bering säger att det också kommer att installeras annan teknik än förut för att upptäcka en brand så tidigt som möjligt. Den nya hallen kommer att förses med detektionssystem; "ordentlig övervakning", som Johan Bering säger.

- Varje brandcell sätter vi ordentlig övervakning på. Vi planerar att sätta in flera olika parallella system, säger han, så att vi verkligen ska vara trygga med att skulle det värsta inträffa så är vi snabbt på fötterna.

De olika tekniker Cementa tittat på är till exempel värmekameror och aspirationsdetektering, en teknik som suger in luft och kan notera rökpartiklar så att brand kan upptäckas så tidigt som möjligt.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".