Susanne Funk
Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio
58 000 - frågor som är viktiga för gotlänningar

Susanne: Ge lärlingar studiebidrag första året efter skolan

2:11 min

Elever som går ett yrkesprogram borde få ekonomisk hjälp första året i yrkeslivet efter gymnasiet, tycker Susanne Funk. Ett förslag som ansvarig minister är positiv till och tror på.

Susanne Funk har som jobbat som frisör i 40 år och driver en frisersalong i Hemse.

För de ungdomar som går yrkesprogram krävs ofta ett visst antal timmar i yrket innan de kan få ut fullgoda papper inom yrket, gesällbrev. Den som  går frisörprogrammet behöver 3000 timmar på en salong, för att till exempel kunna göra sitt gesällprov.

- Kommunen skulle kunna betala sociala avgifter, eller ge en typ av studiebidrag första året som ungdomarna arbetar, efter avslutat gymnasium, säger Susanne Funk, för det har inte vi små salonger råd till, säger hon.

Förr var det vanligare att frisörer var anställda på större salonger, men idag hyr de flesta frisörer sin egen stol, och det gör att det är svårare att få ihop en extra lön till den som behöver timmar i yrket för att bli fullärd till frisör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista