Ensilagsskörd
1 av 2
Medelåldern är hög bland gotländska lantbruksföretagare. Foto: Gunnar Britse
Anna Törnfelt
2 av 2
Anna Törnfelt, distriktsordförande LRF Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Miljonprojekt ska underlätta generationsskifte inom lantbruket

1:45 min

Medelåldern bland gotländska lantbrukare är hög, men att genomföra ett ägarbyte är ofta en svår process.

Lantbrukarnas Riksförbund på Gotland har beviljats stöd till ett projekt som ska underlätta ägarskiften för gotländska landsbygdsföretag.

– Vi står inför en ganska stor utmaning när det gäller åldersstruktur ute på landsbygden och för företagare inom de gröna näringarna. Det är en stor andel som är uppe i åren då man börjar fundera på att göra generationsskiften. Och det är där vi vill göra insatser, förklarar Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland. 

Effektiva ägarskiften på Gotland heter projektet, som beviljats 1,3 miljoner kronor i EU-stöd från Leader Gute och även fått grönt ljus av Jordbruksverket.

I projektet ska både säljare och köpare involveras – men också banker, rådgivare och erfarna landsbygdsföretagare. Fem pilotföretag ska genomföra en säljprocess och målet är att skapa ett, eller flera koncept, som sen ska kunna användas av andra landsbygdsföretag som står inför ett ägarbyte. 

Att komma överens inom familjen, och lösa finansieringen när en gård ska överlåtas, är några exempel på svårigheter som lantbruksföretagare kan ställas inför vid ett ägarbyte. 

– Och man måste ha någon som är villig att ta över, en ung person som vill satsa. Det är inte alla som har någon i familjen som vill ta över, säger Anna Törnfelt. 

Ett sätt att underlätta ett ägarbyte, inte minst när det gäller finansieringen, är att låta överlåtelsen ske successivt, över en längre period. Men ett vanligt misstag som många gör, enligt LRF, är att man väntar för länge med att påbörja ägarbytet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista