Marie Stein och Monica Wigren
Marie Stein och Monica Wigren. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Lärare slog larm om kränkningar på Scengymnasiet

2:39 min

Redan 2006 försökte flera lärare larma skolledningen om kränkningar på utbildningen där tidigare elever nu vittnat om övergrepp.

Monica Wigren och Marie Stein som då var teaterlärare på Scengymnasiet säger att de inte kände till några fysiska övergrepp. Men de reagerar nu starkt på tidigare elevers berättelser i P4 Gotland om sexuella kränkningar och övergrepp av en lärare för tio år sedan.

Redan då upplevde de att det var något "ohälsosamt" i relationen mellan den manlige teaterläraren och eleverna.

– Jag hade också kännedom om att han ville att de skulle vara kåta på scenen. Det var högst olämpligt men också otroligt fjantigt, säger Marie Stein.

Monica skrev i november 2006 ett brev till den dåvarande skolledningen på Elfrida Andrégymnasiet om att deras kollega inte följde läraretiken. Då hade han tvingat en elev att inför alla andra erkänna att det var hon som hade gått till de andra lärarna och berättat om oro och rädsla bland eleverna, vilket gjorde att eleven blev utfryst.

Men Monica tycker inte att skolledningen tog informationen i brevet på allvar. Istället erbjöds hon, hennes kollega och den manlige läraren samtal med företagshälsovården. Han blev senare utköpt och lämnade ön. Men skolledningen gick inte till botten med vad eleverna egentligen varit med om, tycker Marie.

– De skulle ha behövt sitta ner med oss teaterlärare och haft samtal tillsammans med eleverna.

P4 Gotland har varit i kontakt med den dåvarande skolledningen som säger att de inte kände till några sexuella kränkningar men som inte ytterligare vill kommentera händelserna på Scengymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista