Fd Film- och scengymnasiet i Visby
Fd Film- och scengymnasiet i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Tidigare lärare på Scengymnasiet om kränkningar och utfrysning

5:55 min

Monica Wigren och Marie Stein reagerade starkt på elevers vittnesmål om sexuella övergrepp av en dåvarande lärare för tio år sedan.

– Varför kom det inte upp till ytan, varför skulle det gå så illa mot elever?, säger Monica Wigren som då var inriktningsansvarig på Scengymnasiet.

Dåvarande teaterläraren Marie Stein blev också illa berörd, även om hon nu hört liknande vittnesmål om sexuella från andra teaterkollegor i landet som rört samme lärare och sexuella trakasserier.

Varken Monica eller Marie fick kännedom om några sexuella trakasserier eller övergrepp på Scengymnasiet. Men de säger att de upprepade gånger försökte uppmärksamma skolledningen på missförhållandena.

När Marie varit på skolan i sex veckor vägrade plötsligt teatereleverna att låta sig undervisas av henne. Hon misstänkte då att det var den manliga lärarkollegan som hade vänt eleverna mot henne och misstänkliggjort henne hos skolledningen. Men när hon vände sig till biträdande rektorn upplevde hon att han istället för att hjälpa gruppen ifrågasatte hennes undervisning.

Både Marie och Monica hade också hört att han sa åt eleverna att de skulle vara kåta på scenen.

– Jag sa till honom att jag inte tyckte att det var något bra uttryck. Då skrattade han åt mig och menade att jag inte kunde uttala mig om det här eftersom jag inte var kunnig inom teater, säger Monica Wigren.

I ett brev till rektorn och biträdande rektorn hösten 2006 skrev Monica att deras manliga kollega utsatte dem och andra för trakasserier och kränkande behandling. Men varken Monica eller Marie tycker att skolledningen tog deras oro på allvar. De inblandade lärarna, men även deras manliga kollega, erbjöds samtal med företagshälsovården.

De flesta elever, och även flera av deras föräldrar tog i den allt mer infekterade konflikten mellan lärarna starkt parti för den manlige läraren läraren. Flera elever beskriver det idag som att de blev manipulerade in i en sektliknande grupp. Och när han plötsligt lämnade skolan riktade eleverna sin vrede mot Marie och hennes kollega. Marie fick en natt påhälsning hemma av två elever.

– På överkroppen hade de Ku Klux Klan-kåpor. Men jag kände igen rösterna, säger Marie som också polisanmälde händelsen.

– De var arga för att läraren slutat och var helt trollbundna av den här mannen. De var strakt påverkade av hans karisma och hans sätt att hantera grupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista