Alf Nilsson, dåvarande gymnasiechef. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Alf Nilsson, tidigare gymnasiechef Region Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Fd gymnasiechefen Alf Nilsson: Oerhört upprörd över det som skett

4:31 min

Gymnasiechefen kände inte till några sexuella trakasserier på Scengymnasiet för tio år sedan, däremot att enskilda elever stöttes ut och kränktes.

– Jag kände till att det blev en slags sektliknande gruppering, säger Alf Nilsson.

Eftersom han var sambo med en av lärarna som försökte att slå larm om missförhållandena, säger Alf Nilsson att han själv blev misstrodd för att ha tagit hennes parti när han tog upp problemen.

– Jag försökte att få min överordnade chef att ta över det här eller delegera det till någon annan, men det gjorde han aldrig.

Han tycker att både den politiska ordföranden och förvaltningschefen då skulle ha undersökt om det förekom oegentligheter och uppträdde på ett sätt mot eleverna som är förbjudet, säger han.

Lena Celion(M) tillträdde som ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i början av 2007 och skriver att hon tycker att det är förfärligt det som hänt men inte minns att frågor om trakasserier på skolan då nådde politikerna.

Dåvarande skoldirektören Peter Molin säger att han reagerade på de signaler som kom både från skolan och från gymnasiechefen. Bland annat genom att tillsätta flera utredningar, ta fram åtgärdsplaner och ge kommunrevisionen uppdraget att se över hela utbildningen.

Men enligt eleverna var det ingen som frågade vad de hade varit med om eller utsatts för. Alf Nilsson tror att det fanns en rädsla i hela skolorganisationen kring den utpekade läraren.

– Jag tycker att det är ett svek mot eleverna att det inte fanns ett vuxenstöd i det här läget.

Kunde du själv ha gjort mer för att slå larm?

– Nej jag tror inte det. Jag har suttit i samtal med både rektorn och biträdande rektorn om det här i timmar, säger Alf Nilsson.

P4 Gotland har varit i kontakt med dåvarande skolledningen som skriver att de inte kände till några sexuella trakasserier och enligt biträdande rektorn ledde missförhållandena också till att avtalet med läraren sades upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista