Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stridsvagnsövning på Tofta skjutfält. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
1 av 2
Stridsvagnsövning på Tofta skjutfält. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Åke Mauritzson
2 av 2
Åke Mauritzson, länsstyrelsen Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Lyssna
(1:50 min)

Länsstyrelsen: Brister i försvarets ansökan om Tofta skjutfält

Publicerat fredag 22 december 2017 kl 05.00

Försvarsmakten får bakläxa på 27 punkter, på sin ansökan om utökad verksamhet på Tofta skjutfält. Inte osedvanligt mycket, tycker Försvaret.

Åke Mauritzson på länsstyrelsen på Gotland, anser att bristerna i försvarets ansökan är stora: 

– Det är ganska omfattande kompletteringskrav. Sen är ju inte det ovanligt att man begär kompletteringar i miljöprövningsprocesser. 

Men det är mycket som ska kompletteras? 

– Ja, det tycker jag nog att man kan säga. Och det här är ju synpunkter som vi har framfört, från länsstyrelsens sida, i den samrådsprocess som föregick tillståndsprövningen. 

För att kunna utöka verksamheten vid Tofta skjutfält, måste Försvarsmakten ansöka om ett nytt miljötillstånd. Ansökan prövas av miljöprövningsdelegationen, som bland annat hämtat in synpunkter från länsstyrelsen på Gotland, där Åke Mauritzson arbetar. Många av de kompletteringar av ansökan, som länsstyrelsen efterfrågat, finns nu med i det föreläggande som miljöprövningsdelegationen skickat till Försvarsmakten.

Lina Weinman är chef för Försvarsmaktens miljöprövningsenhet: 

– Det är väldigt vanligt att man får föreläggande om komplettering, det ingår i den normala processen, säger hon. 

Trots att det är fråga om 27 punkter där miljöprövningsdelegationen anser att underlaget är otillräckligt så tycker inte Lina Weinmann att det är osedvanligt mycket. 

– Flertalet är ganska enkla att besvara och ett flertal andra är sånt som vi verkligen får tänka till och förtydliga på bästa möjliga sätt. 

Förutom förtydliganden och bättre underlag om hur bullret kommer att påverka de byggrätter som finns utanför skjutfältet – och hur både havsmiljön och naturen kommer att påverkas – så anser länsstyrelsen att Försvarsmakten måste ansöka om särskilt tillstånd för det Natura 2000-område som ligger omslutet av skjutfältet. En viktig punkt som kan ha stor formell betydelse för tillståndsprocessen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".