Hörapparater
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Kön till hörselvården växer

0:42 min

Hörselvården på Gotland har fått omkring 260 nya patienter enbart sedan april i år, och det finns flera orsaker till det. Väntetiden är nu flera månader.

– Vi klarar inte vårdgarantin på 90 dagar, och då är vi skyldiga att erbjuda ett alternativ och då erbjuder vi Stockholm, säger Fredrik Malmerfeldt som är enhetschef på hörselvården.

Det finns ett privat företag i norra Visby, varför inte samarbeta med dem?

– Den klinik som ligger här på Gotland uppfyller inte kriterierna, och i somras var de inte beredda att uppgradera. Men jag ska prata med dem igen, säger han. 

500 patienter på Gotland har erbjudits att prova ut hörapparat i Stockholm, men de flesta har tackat nej till det. 

En orsak till att det är allt fler som behöver hörselhjälpmedel är att antalet äldre personer ökar. En annan orsak är att det är fler gotlänningar som har nedsatt hörsel jämfört med fastlandet, här på ön har 29 procent nedsatt hörsel jämfört med 17 procent i riket.

– Det är ganska troligt att en hel del av dem har sysslat med jordbruk, säger Fredrik Malmerfeldt som även tror att många med nedsatt hörsel arbetat inom försvarsmakten eller stenindustrin.

Nu hoppas han att de kan anställa en ny audionom nu i dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista