Marica Gardell
Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio

Haimaboenden stängs – färre ungdomar till Gotland

2:17 min

Socialdirektör Marica Gardell förklarar att antalet placeringar minskat från 200 år 2015 till ett 60-tal i vår, och att hälften av platserna står tomma.

Personalen har protesterat och vill ha kvar minst ett av tre boende för flyktingungdomar i Fårösund under vårterminen 2018, men Marica Gardell har svårt att se hur de ska lösa det.

– Det är en jättesvår fråga. Lika snabbt som vi fick bygga upp våra boenden för ensamkommande barn är vi nu i ett läge där vi måste ställa om, säger hon.

Under 2017 har endast tre nya ensamkommande placerats på Gotland. Men att det arbete som gjorts är förgäves, som frustrerad personal uttryckt, det håller hon inte med om.

– Jag tycker att Fårösund har gett de här pojkarna den bästa förutsättningen att gå vidare. Oavsett om de väljer att bo kvar på Gotland, eller någon annanstans i Sverige, säger Marica Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista