Kastalen i Fröjel.
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Fröjel inleder firandet som Årets socken

1:57 min

I Fröjel inleds 2018 med gudstjänst och fyrverkeri för att fira socknen.

– Kyrkan har ju alltid varit en samlingsplats så det kan vara en lämplig plats att starta det här året, säger Jerker Enekvist som är ordförande i hembygdsföreningen i Fröjel.

Kvällens gudstjänst följs av festligheter i Skolgården, den gamla skolan som nu är hembygdsgård, där det bjuds på fyrverkerier och tilltugg. 

Andra veckan i januari möts ett tiotal föreningar, företag som finns i socknen och intresserade sockenbor för att spåna idéer om kommande aktiviteter under året.

Befolkningen i Fröjel har ökat något de senaste åren och ligger nu runt cirka 340 personer, men sommartid ökar invånarantalet till det dubbla, säger Jerker Enekvist. Under sommaren hålls bland annat en traditionsenlig flundrefest med varpa vid fiskeläget Valbybodar.

– Men nu gäller det också att få in nya tankar, idéer och framförallt entreprenörsandan som finns i socknen.

Jerker Enekvists eget smultronställe är Kastalen vid Fröjel kyrka.

– Där ser man ut över Karlsöarna och den gamla handelsplatsen med hamnen som ligger nedanför. Det är en väldigt vacker plats, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista