Johannes Klingvall. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Flera år sedan fiskaren Johannes Klingvall fick stora torskar

2:58 min

Precis som studien som konstaterat att östersjötorsken krymt, har också fiskaren Johannes Klingvall i Herrvik märkt att fiskarna minskat i storlek.

Johannes Klingvall säger att det var flera år sedan de fick upp stora torskar och att medelvikten i dag ligger kring kilot.

– För oss är en stor fisk över kilot, för då får vi en högre prisklass. De här 5- till 20-kilosfiskarna har vi nog inte sett på sju-åtta år.

Orsakerna till de mindre fiskarna säger Johannes Klingvall är många och komplexa, men han vill bland annat lyfta fram parasiten sälmask, som gör torskarna magrare.

Torskarna i Östersjön har blivit allt mindre, enligt en vetenskaplig studie vid Stockholms universitets Östersjöcenterum. Medellängden på torskarna har sedan 1990-talet minskat från ungefär 40 centimeter till omkring 30 centimeter och torsken tycks ha anpassat sig till att vara en liten fisk, enligt studien.

Johannes Klingvall säger att också det ovanligt blåsiga vädret under hösten också ställt till problem för fisket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".