Korridor i boende för flyktingungdomar. Foto: Frida Fernqvist
1 av 2
Korridor i boende för flyktingungdomar. Arkivbild. Foto: Frida Fernqvist/Sveriges Radio
Marica Gardell
2 av 2
Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio

Tomma Haimaplatser kan kosta miljoner

2:11 min

Region Gotland kan få betala närmare tre miljoner kronor i hyra de kommande fyra åren, när boendena för ensamkommande ungdomar i Fårösund lagts ner.

– Vi försökte få kortare avtal. Men varken vi eller fastighetsägarna såg hur snabbt det skulle ta slut så då tror jag att vi skulle ha stått utan boenden, säger regionens socialdirektör Marica Gardell.

– I den situationen var vi tvungna att dammsuga hela Gotland efter de boenden som var möjliga.

Som mest fanns det för några år sedan drygt 200 asylsökande ensamkommande unga på ön, men i vår beräknas regionen bara ha ansvar för ett sextiotal.

Tre boenden stängs

Många av ungdomarna som kom då har nu fått sina asylbeslut från Migrationsverket och nästan inga nya kommer till Gotland. Därför har regionen beslutat att stänga de tre Haimaboendena för ensamkommande ungdomar i Fårösund.

En stark vädjan från vår sida att försöka hitta ett annat användningsområde

Det första hyresavtalet skrevs på tre plus tre år och löper ut först under 2021. Kontrakten kan komma att kosta skattebetalarna närmare tre miljoner kronor i hyra för tomma platser.

– När behovet ligger mer hos oss då hamnar vi ofta i väldigt långa avtalstider, säger Marica Gardell.

Hoppas på alternativ

För de två privatägda fastigheterna där Haimaboendena i Fårösund ska stängas successivt under våren, hoppas Marica Gardell att fastighetsägaren öppnar för andra hyresmöjligheter.

– Vi sitter kvar med avtalet men det är en stark vädjan från vår sida att försöka hitta en annan hyresgäst eller ett annat användningsområde för lokalerna. Men det är upp till fastighetsägaren, säger hon.

Nyheter om Gotlands flyktingmottagande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".