Marica Gardell
Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio

Marica Gardell om den dyra nedmonteringen av asylmottagandet

5:17 min

Det kan komma att kosta närmare tre miljoner kronor för regionen att fullfölja hyresavtal för de Haimaboenden som under våren läggs ner i Fårösund.

– Det var mycket mer tacksamt att bygga upp verksamhet. Det är mycket mer komplicerat att ställa om och montera ned, säger regionens socialdirektör Marica Gardell.

– Både när det gäller fastigheter, kostnader men också den jättestora skillnaden det är för killarna på våra boenden och för de medarbetare som vi inte har jobb till längre.

Marica Gardell tycker att det är tråkigt att det inte kommer några ensamkommande ungdomar hit längre nu när Gotland enligt henne har ett väl fungerande mottagande.

Och hon kan redan nu dra flera lärdomar av de senaste årens verksamhet och hur man kan tänka om Gotland återigen skulle ställas inför att snabbt behöva ta emot många ensamkommande ungdomar.

– Hade vi haft möjlighet till de två boendeformer vi har idag - hem för vård och boende och stödboende, där man inte ställer samma krav på personalbemanning - där hade vi absolut kunnat hitta andra boenden.

– Vi skulle inte ha skaffat så många egna transportmedel utan ha byggt mer på kollektivtrafiken. Det finns många saker vi faktiskt har lärt oss, säger Marica Gardell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista