Kyrkan i Bäl.
Foto: Arkiv Johannes Hallbom/Sveriges Radio

"Ska vi stänga av kyrkan för att någon vill sova?"

3:32 min

Kyrkklockan i Bäl ringer 06:00 måndag-lördag. En familj har tröttnat och klagat. Men Arne Nyroth i sockenrådet säger att man tänker fortsätta traditionen.

Hör hur klockan låter - hur vill du bli väckt på morgonen?

Det är åtminstone en familj i Bäl som störs så pass av ringningen att de försökt få Norra Gotlands pastorat att sluta ringa i kyrkklockan - eller att ringa senare än klockan sex.

Men de har inte fått gehör för sin vädjan och har vänt sig till länsstyrelsen i Gotlands län som svarat att dom inte gör något åt den arla klockringningen.

"Länsstyrelsen gör bedömningen att klockringning sker i ringa omfattning".

– Det är gammal tradition i Bäl. Våra förfäder har byggt kyrkan med sina bara händer för jättemånga år sen. ska vi stänga av för att någon vill sova känns jättekonstigt, säger Arne Nyroth som är ordförande i sockenrådet i Bäl.

Han påpekar samtidigt att det har kortat morgonringningen i kyrkklockorna från fem till två minuter.

Det är nu Mark- och miljödomstolen som får avgöra om ringningen klockan 06 är en bullerstörning eller inte- efter att familjen överklagat länsstyrelsens beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista