Bästeträsk. Foto: Gunnar Britse
Bäste träsk/Ojnareskogen. Foto: Gunnar Britse

Miljöprofessor: Europadomstolen kan inte upphäva Natura 2000-beslutet

1:53 min

Att Nordkalk har vänt sig till Europadomstolen kan inte leda till att beslutet om de nya Natura 2000-områdena på norra Gotland upphävs, säger professor Jan Darpö.

– Europadomstolen kan bara, om de överhuvudtaget accepterar målet, uttala sig i efterskott. Och en dom därifrån kommer om tidigast 4-5 år och kan bara innebära att Sverige skulle betala ersättning till Nordkalk.


Kan Europadomstolen upphäva beslutet att området blivit Natura 2000?
– Nej, nej, säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

Om Europadomstolen tar upp ärendet handlar det alltså inte om huruvida Nordkalk får bryta sten i Bunge, eller om det var rätt eller fel av regeringen att utse området till Natura 2000. Istället  handlar det om ifall svenska staten ingripit på ett otillåtet sätt i den pågående rättsprocessen i Mark- och miljööverdomstolen. Nordkalk anser att staten kränkt bolagets rätt till en rättvis rättegång när regeringen utsåg området i Ojnareskogen till Natura 2000-område.

I somras gav Högsta förvaltningsdomstolen regeringen rätt och därför har Nordkalk nu vänt sig till Europadomstolen.

– Och skulle Sverige då förlora i det målet kommer Europadomstolen att utdöma en viss ersättning till Nordkalk för det här ingripandet. Men då skulle Europadomstolen lägga sig i EUs sätt att utse skyddade områden och det håller jag för otroligt, säger Jan Darpö.

Han säger också att en prövning i Europadomstolen inte påverkar den återupptagna rättsprocessen i Mark- och miljööverdomstolen om tillstånd till stenbrytning.

– Den påverkar inte alls, säger Jan Darpö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista