Robotar hanterar ansökningar om bidrag på en minut.
1 av 2
Foto: Sveriges Radio
Märta Syrén på Region Gotland
2 av 2
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Robotar ska snabba på Regionens handläggning

2:54 min

Märta Syrén på Region Gotland berättar hur robotar kan korta bygglovsköerna. Men först måste samhällsplaneringen digitaliseras.

Vad vill du att en robot ska ta över och göra åt dig?

Att bygglov ska kunna sökas digitalt presenterades redan våren 2017 av byggnadsnämnden. Region Gotland har fått 26 miljoner kronor från EU för digitaliseringen av processen. 

– Det stora jobbet som vi har framför oss är att digitalisera all information vi har på papper och i pdf:er, säger Märta Syrén.

När det är klart kan datorer hantera även besluten, och där det inte behövs beslut av en människa tror hon det blir bättre.

– Vi kan sätta resurserna där de verkligen behövs. För sen har vi ställningstaganden och grannehöranden för det finns det lag på, säger hon.

Ekot rapporterar att i Trelleborg har robotar – algoritmer i datorer – tagit över handläggarnas arbeten när det gäller socialbidrag. De klarar en handläggning på en minut i snitt. Anställda kan istället hjälpa de som har det svårt ekonomiskt att hitta jobb. 

Texten har ändrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".