Ullakarin Nyberg
Foto: Annika Östman/ Sveriges Radio

Prata med den som verkar må dåligt – du kan hindra självmord

3:17 min

När forskaren Ullakarin Nyberg föreläste i Visby sa hon att det är allas ansvar att upptäcka om någon mår så dåligt att hen funderar på att ta sitt liv.

Självmorden blir färre i Sverige – men inte bland ungdomar. Där är antalet självmord konstant. Svenska kyrkan håller en två dagars konferens i Visby om hur man möter människor som har tappat hoppet om att leva vidare.

– Man ska alltid reagera på förändring. Att en tidigare livsglad och positiv person blir inåtvänd och dyster, eller att en person som aldrig tidigare pratat om döden börjar prata om sin egen begravning, säger Ullakarin Nyberg som forskar om självmord vid Karolinska Institutet.

Hennes uppmaning är att prata, fråga, gå en promenad tillsammans och berätta att man själv inte alltid mår bra – för den som bara funderar ensam kan fastna i tankar på att döden kan vara en utväg.

– Om man pratar om det laddas det av. Hitta skäl att leva, tycker jag att det handlar om. Stund för stund, dag för dag, säger Ullakarin Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista