Tredelad bild: Båt som ligger uppspolad på land, man som vadar i djupt vatten, skogsbränder mot natthimmel.
Arkivbilder. Foto: Charlie Riedel/TT, Rajesh Kumar Singh/TT, Jae C. Hong/TT.

Dyraste året någonsin för försäkringsbolag på grund av extremvädret

1:12 min

Extremväder och naturkatastrofer gjorde att skadeersättningarna i världen förra året beräknas uppgå till över 1000 miljarder kronor enligt världens största återförsäkrare, Munich Re.

Efter en lugn start på året orsakade de våldsamma ovädren under hösten rekordhöga skadebelopp för försäkringsbolagen.

Det var framför allt orkanerna Harvey, Irma och Maria som bidrog till att de sammanlagda ersättningarna uppgick till 135 miljarder dollar, motsvarande drygt 1 100 miljarder kronor.

De utdragna monsunregnen i Sydostasien och skördebortfall i Europa, på grund av kylan i april, orsakade också stora skador, visar sammanställningen gjord av Munich Re, som försäkrar försäkringsbolag.

Enligt de tyska återförsäkrarna kan inte varje enskild händelse härledas till klimatförändringar men på grund av den globala uppvärmningen räknar man med att extrema väderförhållanden kommer att bli allt vanligare.

Fjolårets naturkastrofer kostade 10 000 människor livet, en siffra som trots allt var lägre än tidigare år, tack vare preventiva åtgärder och mer utvecklade varningssystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista