Bo Dahlström med kollega Josefin Moberg på ÅF i Visby.
Bo Dahlström med kollegan Josefin Moberg på ÅF i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Konsultföretag lockar ingenjörer till Gotland

1:42 min

Trots svårigheterna att rekrytera ingenjörer, har konsultföretaget ÅF:s Gotlandskontor gått från en till tretton anställda på två år.

Flera familjer har lockats hit från fastlandet – och nu söker företaget ännu fler medarbetare. 

– Vi hoppas att vi kan få tag på ett par stycken, säger Bo Dahlström, ansvarig för ÅF:s Visbykontor. 

Just nu byggs det som aldrig förr i Sverige. 

– Vi ser ju att uppdragen i Sverige och på Gotland ökar, och det medför att vi får väldigt mycket jobb. Vi behöver satsa för att vi ska kunna hänga med och klara den utmaning som finns framåt, förklarar Bo Dahlström. 

Men bristen på ingenjörer är på många håll akut, inte minst på Gotland. 

– Gotland är ju speciellt så tillvida att det är ett stort steg att flytta hit. 

Men trots svårigheterna har ÅF alltså lyckats växa från en till tretton medarbetare under de två senaste åren. Och en av förklaringarna är att man, tack vare internet och fiberutbyggnad, kan jobba mot kunder på såväl fastlandet som i Europa. Även om skrivbordet står i Visby. 

– Största delen av våra uppdrag ligger mot Mälardalen eller Linköpingsområdet. Sen har vi också uppdrag här men vi kan inte bara sysselsätta oss med Gotlandsjobb. 

Några av dem man anställt fanns redan på ön och jobbade tidigare på Region Gotland. Men flera av dem har man lockat hit från fastlandet. 

– Ja, vi har tre stycken, kan man säga, som har flyttat hit med sin familj och börjat jobba hos oss. Och sen har vi även två hemvändare som har sett att jag nu kan jobba på Gotland med det jag vill jobba med, och då kan jag flytta tillbaka till Gotland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista