Dick Svennefeldt
1 av 2
Satsning på civila "insatspersoner" får vänta, enligt räddningschefen. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Brandbilar vid räddningstjänsten i Visby. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland
2 av 2
Branbilar vid räddningstjänsten i Visby. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland

Mindre pengar till räddningstjänsten utan sponsoravtal

3:50 min

– Det känns väl inte speciellt bra, säger Dick Svennefelt om att 300 000 kronor från Länsförsäkringar försvinner ur budgeten när sponsoravtal med Länsförsäkringar rivs.

– Vi får väl se om vi kan gå vidare i lite nyare samarbetsformer med någon, säger Svennefelt.

Hur hade ni tänkt att använda pengarna?
– Till civila insatspersoner runt om på Gotland. Vi hade tänkt knyta avtal med några företag och förse dem med utbildning och utrustning för att kunna göra en första insats. 

Betyder det att planerna inte blir av alls?
– Jag hoppas att vi kan realisera det ändå, men pengarna finns inte i den kommunala budgeten just nu, säger Svennefelt. 

Samarbetsavtalet har funnits sedan 2005 och har totalt gett Räddningstjänsten runt 4 miljoner kronor sedan dess. De senaste åren har det årliga beloppet sjunkit och enligt det avtal som skulle ha rullat vidare tre år framåt, från årsskiftet, skulle Räddningstjänsten ha fått 100 000 kronor om året från Länsförsäkringar. Nu blir det inte så. Efter översyn av avtalet har Region Gotland kommit fram till att Räddningstjänstens motprestationer kan ifrågasättas. 

P4 Gotland har erbjudit Länsförsäkringar tillfälle att ge sin syn på att regionen valt att makulera det ingångna avtalet, men vd Mariette Nicander säger att bolaget inte har några ytterligare kommentarer. 

Texten har ändrats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista