Shamima Aktar
Shamima Aktar. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Hyllad för sitt integrationsarbete - nu siktar hon mot Mount Everest

5:15 min

För drygt två år sedan flydde Shamima Aktar från dödshot i Bangladesh. Nu har hon fått uppehållstillstånd och jobb som idrottskonsulent på Gotland.

Vintern 2015 kom Shamima Aktar till Gotland som flykting från Bangladesh tillsammans med sin adoptivdotter. Idag är hon flerfaldigt prisad för sitt arbete mot könsdiskriminering och för integration genom idrott. Hon är också en av de nominerade till Gotlands Tidningars pris som Årets gotlänning.

När hon bodde på asylboendet i Slite drog hon ihop ett gäng kvinnor och spelade basket. Förra året startade hon basketlaget World Wide Ladies med fokus på asylsökande- och nyanlända kvinnor. Nu ingår integration genom idrott i hennes arbetsuppgifter på Sisu idrottsutbildarna.

– Det blir badminton, vi provar på klättring och skateboarding. Det är en viktig plattform för nyanlända kvinnor på Gotland, säger Shamima Aktar.

Förra året fick hon och hennes snart 6-åriga dotter uppehållstillstånd i Sverige. Shamima prisades också av förbundet Humanisterna för sin kamp för kvinnors rättigheter, integrationsarbetet och som representant för sekulära bloggare som sökt fristad i Sverige.

Hon tog emot priset i Stockholm iklädd en solgul sari. I tacktalet berättade hon bland annat om sina basketkvinnor på Gotland som nu med stolthet går till träningen istället för att bara förväntas ta hand om barn och hushåll. Hon fick också Gotlands integrationspris för sitt arbete med idrott och integration.

– Det är jätteviktigt för mig och jag är glad att de tänker att jag har gjort någonting.

– Det spelar ingen roll var jag bor, om jag vill kan jag ändå kämpa för mänskliga rättigheter och kvinnors rätt.

Shamima har också fortsatt att blogga. Men religiösa fundamentalister i Bangladesh som hotade henne och fick henne på flykt, har fortfarande ögonen på henne. De försöker anmäla hennes inlägg så att hennes sociala medier-konton stängs.

– Det är jättetråkigt. Jag lämnade Bangladesh, men kriget är "still on". Jag tror aldrig att de kommer att glömma bort mig.

Ibland blir hon rädd när det knackar på dörren hemma, även om hon försöker att ignorera det.

– Jag kan fortfarande inte sova utan tänd lampa, ibland skriker jag i sömnen. Flera kollegor och vänner i Bangladesh dödades.

För första gången på länge kan nu Shamima ändå på riktigt börja planera för framtiden. Hon har börjat med att sätta upp mål för 2018: läsa 50-60 böcker, börja skriva en egen bok och ta körkort. Och så vill hon tillsammans med sina gamla kompisar förbereda sig för en klättring till Mount Everests basläger på 5300 meters höjd.

– Jag är glad på riktigt. Jag känner att jag hör hemma här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista