Andreas Wickman.
Andreas Wickman, Gotlands Vindkraftsproducenter. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Inget försöksprojekt för att hindra örnar krocka med vindkraftverk

1:59 min

Svenska Krafts nej till en ny elkabel till Gotland stoppar inte bara planer på nya vindkraftverk på ön. Även ett projekt kring hur örnar kan hindras från att flyga in i verken läggs nu på is.

Det var med en så kallad intelligent kamera som örnarna skulle upptäckas. Kameran skulle också kunna bedöma om en fågel flög mot vindkraftverket, och då se till att den kunde stoppas.

Nästan fyra miljoner skulle projektet kosta, och pengarna skulle statliga Vattenfall och det amerikanska bolaget tillsammans med Energimyndigheten stå för. Men precis före jul sa Vattenfall nej, med hänvisning till att det inte blir någon ny elkabel.

Andreas Wickman, aktiv i Gotlands Vindkraftsproducenter, säger att det var med stor besvikelse de fick skriva till Energimyndigheten och tacka för att de ville stödja projektet – men att eftersom både Vattenfall och bolaget bakom kameran inte längre ville vara med, så blev det inget.

– Det känns jättesnopet, säger Andreas Wickman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista