Almedalsveckan 2016
1 av 2
Almedalsveckan 2016. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Mia Stuhre projektledare almedalsveckan Eva Ahlin, ordförande i huvudarrangörsgruppen.
2 av 2
Mia Stuhre projektledare almedalsveckan Eva Ahlin, ordförande i huvudarrangörsgruppen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Almedalsveckan i P4 Gotland

Skenande kostnader för Almedalsveckan

1:48 min

Sedan 2001 har Almedalsveckans program ökat från 52 punkter till 4 062 i fjol. Marknadsläget driver upp pris för lokaler, teknik, mat och boende.

Vad tror du är lösningen på problemet?

– Att företag och privatpersoner utnyttjar tillfället när det finns kapitalstarka kunder som är beredda att betala är inget konstigt. Det finns dock stora risker med detta, säger Eva Ahlin, nytillträdd ordförande för huvudarrangörsgruppen för Almedalsveckan i ett pressmeddelande.

Risken är att den demokratiska mötesplatsen Almedalsveckan får färre röster när aktörer utan näringslivets betalningsförmåga – som ideella organisationer, ungdomsförbund och mindre kommuner – trängs undan. För att diskutera detta bjuder Arrangörsgruppen till möte med besöksnäringen för att diskutera politikerveckans framtid.

– De kan få bo på billigare ställen, vi har hittat lite fler skolsalar, säger Mia Stuhre som är projektledare för Almedalsveckan om lösningar för små och ideella organisationer.

Texten har ändrats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista