Mattis Nilsson, Vallie och Michaela Lundgren.
Mattis Nilsson, Vallie och Michaela Lundgren. Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio

De fick barn med hjälp av IVF-behandling

2:09 min

Michaela Lundgren och Mattis Nilsson i Havdhem har fått dottern Vallie med hjälp av IVF-behandling (provrörsbefruktning). Mellan 15 och 20 gotländska barn föds varje år med IVF.

Ungefär 35 IVF-behandlingar görs varje år på gotländska par. Mellan 15 och 20 barn föds varje år med hjälp av IVF, allmänt kallat provrörsbefruktning.

Michaela Lundgren och Mattis Nilsson försökte få barn under ett års tid. Michaela har syndrom PCOS som gör det svårt att bli gravid.

Under IVF-behandlingen behandlas kvinnan med hormoner, något som för många är oerhört jobbigt. Men Michaela upplevde inte det som speciellt svårt.

– Jag kan inte komma ihåg att jag blev så påverkad, säger Michaela Lundgren

För ett halvår sen fick de dottern Vallie, som alltså är deras biologiska barn. 

På Gotland får barnlösa hjälp med tre IVF-behandlingar som går under den allmänna sjukförsäkringen.

För Michaela och Mattis behövdes bara en behandling för att hon skulle bli gravid. Men för många par är det en lång process och många misslyckade försök. Det kan bli en stor påfrestning både psykiskt och fysiskt, berättar gynekolog Nils-Erik Eriksson.

– Det är många psykologiska moment. Det finns de som genomgått det här och så har det inte fungerat och då vill de inte gå igenom det igen, säger Nils-Erik Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".