Nya förslag till sjukvårdsbesparingar

Ungdomsmottagningen kan komma att tas bort i år. Avgifter för både tandvård och övrig vård kan bli höjda och regelbundna mammografiundersökningarna kan tillfälligt ställas in Det är nya förslag till besparingar inom sjukvården för att spara drygt 20 miljoner kr.
Förslagen kommer från sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson, som ska diskutera dem vidare med personalen. I förslaget poängterar sjukvårdsdirektören också att det inte räcker med att inskränka valfriheten inom vården - alltså möjligheten att få vård på andra sjukhus i landet som Gotlands kommun betalar - utan att den möjligheten måste tas bort. Det här är nödvändiga besparingar, men ytterst kortsiktiga och de kan inte förlängas till nästa år utan att det leder till allvarliga konsekvenser, konstaterar Jan-Olof Henriksson. På lång sikt vill han satsa på en stark första linjens sjukvård. Med det menas en stark primärvård, öppenvård och akutsjukvård som kan ta hand om enklare åkommor, kvinnor som ska föda och akuta sjukdomar och skador. Specialistvården däremot, vill Henriksson flytta över till Huddinge sjukhus efterhand som de utvecklar fler specialistkliniker. Han slår också fast att minskad kvalitet och service inom den gotländska vården är ett faktum, om det inte tillförs mer resurser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".