Utanför vallokal.
1 av 3
Valet 2014. Utanför vallokalen på Solbergaskolan i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Britt Silfvergren
2 av 3
Valansvarig. Britt Silfvergren, jurist på Länsstyrelsen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Johan Kallum
3 av 3
Säkerhetschef. Johan Kallum på Region Gotland. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Länsstyrelsen och regionen laddar för ett säkert val

1:15 min

De största hoten mot valet är att väljare påverkas i sociala medier och på internet, enligt regionens säkerhetschef och länsstyrelsens valansvariga.

Britt Silvfergren som är jurist vid Länsstyrelsen i Gotlands län och valansvarig på myndigheten jämför med hur väljare i USA som troligen skulle rösta på Hillary Clinton fick riktade sms med information att de kunde lämna sin röst via sms. Det gjorde att en del inte gick till vallokalen, trots att det inte går att sms-rösta.

– Det är viktigt att bemöta sådana här så kallade fake-news med korrekt information. Om det plötsligt sägs att du kan sms-rösta eller att du kan rösta med ditt bank-id så är det ju oerhört viktigt att vi går ut med den korrekta informationen, att det kan man inte, säger hon.

MSB, Myndigheten för Säkerhet och Beredskap och säkerhetspolisen har gjort analyser av riskerna. Säkerheten i länsstyrelsens system ska analyseras, men det är sekretess på resultatet.

Region Gotland ansvarar för vallokaler och transport av valsedlar till länsstyrelsen för slutlig räkning, som ses som en svag punkt - men vad säkerhetsanalysen kommer att visa avslöjar de inte.

– Nej det vore självmål att göra det, säger regionens säkerhetschef Johan Kallum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".