Rolf Öström, Sofia Wollman och Åke Svensson. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Rolf Öström, Sofia Wollman och Åke Svensson. Foto: Sveriges Radio
Hantverket 1. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
2 av 2
Fastigheten Hantverket 1 i Visby. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Sänkta krav på skadestånd i GNEAB-affären

1:19 min

Region Gotlands bolag GNEAB sänker kravet på skadestånd mot de tre tidigare företrädarna för regionens näringslivsbolag, efter försäljningen av fastigheten Hantverket 1 i Visby.

Istället för det tidigare kravet på 17 miljoner kan GNEAB tänka sig 14 miljoner kronor, eller eventuellt lägre,  sedan en ny värdering av fastigheten gjorts.

Det är i en skrivelse till tingsrätten som GNEAB:s juridiska ombud justerat sitt yrkande. Bolaget skriver också att tidigare ordföranden Åke Svensson och vd:n Sofia Wollman varit drivande aktörer i försäljningsprocessen av företagets fastighet Hantverket 1. Men även styrelseledamoten Rolf Öström anses ha förfarit oaktsamt, eftersom han skrev på en fullmakt inför försäljningen utan att ha undersökt villkoren för transaktionen närmare.

Fastigheten det handlar om Hantverket 1, hade värderats till 32 miljoner men såldes för 15. Inte gjordes det heller nån upphandling av vilken mäklare som skulle sälja lokalen. Och fastigheten såldes utan att styrelsen först godkänt försäljningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".