Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Köttdjur i lammastall i Sanda. Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio Gotland
1 av 4
Foto: Gunnel Wallin/ Sveriges Radio
Thomas Östlund
2 av 4
Thomas Östlund, vd för Gotlands Slagteri och Svenskt Butikskött. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Anna Törnfelt
3 av 4
Anna Törnfelt, distriktsordförande LRF Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Djur på Ejmunds gård. Privat foto
4 av 4
Djur på Ejmunds gård. Privat foto
LRF och slakteriet vill undersöka fossilfritt kött
3:14 min

Hur kan köttproduktionen på Gotland bli fri från fossila bränslen, det vill Gotlands Slagteri och LRF studera med stöd av Hållbara Gotland-pengar.

På slakteriet i Visby har de redan gjort en hel del, de har gjort en energikartläggning och lämnar avfall till biogasproduktion - och använder sedan den lokalt producerade biogasen, enligt Thomas Östlund, vd för Gotlands Slagteri och Svenskt Butikskött.

– Vi vet bara att det finns en potential. Vi vet också att vi måste börja i första änden av värdekedjan – det är på gården, säger han.

– Vi jobbar väldigt aktivt med att energieffektivisera våra företag. Det här är bara början på det stora hela, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

Hållbara Gotland är 100 statliga miljoner till ön för hållbar utveckling, som kompensation för att Ojnareskogen skyddas som Natura 2000 område.

Texten och ljudet ändrades 2018-02-27

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".